Egels gevonden | VOC Oostende

WILD DIER IN NOOD

 Breng het bij ons binnen!

9u-17u30

Bel +32 59 80 67 66

WINKEL

9u-12u30 en

13u30-17u30

Word nu lid!

Lid worden


Steun onze dieren!

 

Vanaf 40€ fiscaal aftrekbaar.


Overschrijving naar

BE12 9791 6853 6592
BIC: ARSPBE22


Eerste hulp bij Egels in nood                                                     

Wat als je overdag een Egel vindt?

Het is abnormaal om overdag een Egel te zien, ongeacht of het nu om jong of volwassen dier gaat en zelfs als de Egel er in goede gezondheid en actief uitziet. Vind je overdag toch een Egel? Dan steek je het dier best in een doos, voorzien van de nodige luchtgaten, en breng je hem naar een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren. Sluit de doos goed af, want Egels zijn slimme dieren en uitstekende klimmers.

Ben je er echter zeker van dat het dier verstoord werd door werken in de tuin? Zet hem dan in een doos op een donkere, rustige plek en hou hem bij tot ’s avonds. Laat hem dan op dezelfde plek opnieuw vrij.

 

© Mathieu Vandewiele

 

Gaat het over een jonge Egel? Vul een flesje met warm water en wikkel het in een handdoek. Plaats het in de doos bij de jonge Egel. Warmte is heel belangrijk voor jonge zoogdieren. Onderkoeling kan tot de dood leiden. Breng het dier zo snel mogelijk naar een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren, waar het de gepaste voeding en zorgen krijgt.

Wat als je een zieke of gewonde Egel vindt?

Verwondingen worden eenvoudiger opgemerkt, maar kunnen zich ook uiten in abnormaal gedrag zoals onrustig rondjes lopen, uitgestrekt liggen (ipv opgerold), suffigheid. Bij Egels is een mindere gezondheid vaak het gevolg van parasitaire aandoeningen. Symptomen kunnen zijn: hoesten, groene diarree, enorm veel teken of vlooien, etterige ogen of opvallende ondervoeding.

In dit geval is het belangrijk de Egel zo snel mogelijk over te dragen aan een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren.

Gewonde egel voor behandeling

Gewonde egel na behandeling

Egel met teken

Wat als je in het najaar (vanaf oktober) een Egel vindt die erg klein lijkt om de winter in te gaan?

Egels hebben vaak meerdere worpen per jaar. De laatste jongen worden dan aan het einde van de zomer geboren en zijn in de herfst nog te klein. Vind je dus in het najaar een Egel die erg klein lijkt om de winterslaap goed te doorstaan? Weeg hem even.

 

Als hij minder weegt dan 600 gram is het best de Egel binnen te brengen in een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren, waar hij verder kan aansterken tot hij dit gewicht bereikt. Uit Brits onderzoek is gebleken dat Egels van 600 gram ook tijdens de winter vrijgelaten kunnen worden. Er moet dan wel even rekening gehouden worden met het weer om ze de best mogelijke start te kunnen geven na hun vrijlating.

 

 

Wat als je een Egel vindt die vastzit in een net of (metaal)draad?

Bij Egels die vastzitten in een (metaal)draad of net knip je best een stuk van de draad of het net mee door. De draad of het net wordt best door een (ervaren) dierenverzorger verwijderd.

In het belang van de Egel moet het dier zo snel mogelijk binnengebracht worden in een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren.

 

OPGELET

Geef wilde dieren zoals Egels nooit melk of brood. Het is enorm slecht voor hun darmen en ze kunnen er zelfs aan sterven. Je kunt wel steeds een ondiep schaaltje water aanbieden in de tuin.

Hier kan je ook een gepubliceerd artikel vinden over Egels en milieuvervuiling!

 

WILD DIER IN NOOD

 Breng het bij ons binnen!

9u-17u30

Bel +32 59 80 67 66

WINKEL

9u-12u30 en

13u30-17u30

Word nu lid!

Lid worden


Steun onze dieren!

 

Vanaf 40€ fiscaal aftrekbaar.


Overschrijving naar

BE12 9791 6853 6592
BIC: ARSPBE22