- Home
- Dier in nood?
- Groene Winkel
- Hoe helpen?
- Vrijwilligen
- Nieuws
- Activiteiten
- International
- Over ons
- Contact
Heb je een ziek, gewond of hulpbehoevende wild zoogdier gevonden?
Hieronder kan je enkele EHBO-tips vinden. Er zijn talloze oorzaken waarom een dier hulp nodig heeft: verkeer, verweesd, gepakt door een kat of hond, honger, ziek. Zo snel mogelijk moet dit dier naar een erkend opvangcentrum gebracht worden. Begin zelf het dier niet te verzorgen. Immers, elke dier heeft zijn specifieke voeding en zorg nodig. We zijn steeds bereikbaar op het nummer 059/80.67.66. Je kan elke dag tussen 9.00-12.30 en tussen 13.30 tot 17.30 uur vogels en wilde dieren binnenbrengen. Ons adres: Nieuwpoortsesteenweg 642, 8400 Oostende. Buiten deze openingsuren bel je ons best. Stuur geen mail, want onze mail wordt niet continu bekeken.
Het kan gebeuren dat een vleermuis per ongeluk in je huis of garage binnenvliegt. In zo een gevallen mag het dier meteen vrijgelaten worden. Meestal zal hij uit zichzelf vertrekken als je een deur of raam openlaat. In andere gevallen wacht je tot de vleermuis is geland. Neem een doos en zet die over het diertje. Schuif er een papier onder. Ga naar buiten en laat de vleermuis vliegen.
Een vleermuis wordt op de grond gevonden…
Een vleermuis die je op de grond vindt, heeft waarschijnlijk problemen. Als de vleermuis niet kan vliegen, dan kan het zijn dat het diertje ziek, uitgeput of gekwetst is. Indien dit het geval is, breng het dan binnen in het VOC Oostende. Steek de vleermuis in een doos, maar let op: een vleermuis kan door de kleinste gaatjes ontsnappen. Leg in de doos wat keukenpapier of een doek. Een vleermuis voelt zich veiliger als hij zich kan verbergen.
Hou een vleermuis nooit vast met je blote handen, maar draag altijd handschoenen. Vleermuizen kunnen hondsdolheid hebben. Het risico is heel klein, maar je moet steeds voorzorgen nemen.
Er zijn diverse redenen waarom konijnen en hazen hulp nodig hebben: verkeer, gepakt door een kat of een hond, myxomatosis… Het kan gebeuren dat een hond een nest jonge konijntjes opgraaft. Wanneer de diertjes niet groter zijn dan een volwassen vuist, breng ze dan bij ons binnen. Hou de diertjes warm en begin ze niet te voederen. Geef zeker geen melk. Wilde konijnen en hazen zien er lief en schattig uit, maar het blijven wilde dieren. Dus, behandel ze niet zoals je met een tam konijn zou doen. Het konijn aaien of toespreken zorgt alleen maar voor extra stress bij deze dieren. Jonge haasjes kunnen hiervan zelfs een hartaanval krijgen.
Andere wilde zoogdieren die kunnen problemen hebben, zijn: steenmarter, bunzing, wezel, eekhoorn, vos… Neem in dit geval altijd contact met ons op.
Levende zeehonden op het strand zijn vaak gezonde dieren, die gewoon komen uitrusten; op zandplaten in de Westerschelde worden ze meestal niet verstoord, op onze stranden vaak en helaas wel. Zeehonden in moeilijkheden zien er mager uit, liggen vaak niet met kop en achterste flippers omhoog, zijn niet alert en zijn zeer gemakkelijk te benaderen. Mogelijk zijn ze ook gewond. Contacteer bij het spotten van een levende zeehond op onze stranden steeds het noodnummer van het NorthSealTeam 0491/74 32 78 of het Rescue Nummer van Sea Life Blankenberge 0477/34 58 90
Voor het transport van levende dolfijnachtigen naar het enige opvangcentrum voor bruinvissen en dolfijnen in Noordwest-Europa (dolfinarium Harderwijk, Nederland), heeft de BMM (het departement Noordzee van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) te Oostende materieel stand-by (camionette, speciale transportbakken…). Contacteer bij de stranding van een levende dolfijnachtige de BMM op 059/70.01.31 of 0477/25.90.06 of 0473/95.30.59. Ook bij het NorthSealTeam 0491/74 32 78 kunt u steeds terecht.
Contacteer de BMM (KBIN) die het dier zal (laten) ophalen of - indien het een te groot dier betreft - het wetenschappelijk onderzoek ter plaatse zal organiseren, en overleg zal plegen met de diensten die instaan voor het verwijderen van de resten. Bel 059/70.01.31 of 0477/25.90.06 of 0473/95.30.59 of 0475/46.60.68.Ook bij het NorthSealTeam 0491/74 32 78 kan u terecht. Voor gevallen van aanspoeling van andere beschermde soorten (buiten vogels), zoals zeeschildpadden, reuzenhaaien, etc., contacteer de BMM. De BMM plaatst een aantal basisgegevens over strandingen van zeezoogdieren en opmerkelijke waarnemingen van beschermde soorten op de website http://www.mumm.ac.be/NL/Management/Nature/strandings.php (een extract van een meer uitgebreid databestand). Waarnemingen van zeezoogdieren kunt u melden via dolphin@mumm.ac.be. Tamme zoogdierenVoor onderstaande diersoorten kan je terecht in het Blauwe Kruis van Oostende:
Het Blauwe Kruis van de Kust vzw Exotische zoogdierenHet Natuurhulpcentrum in Opglabbeek vangt exotische diersoorten zoals chimpansees, leeuwen, damherten, wasberen, berberaapjes … op. Het Natuurhulpcentrum heeft speciaal voor deze - vaak gevaarlijke - exotische wilde dieren een aparte vleugel met zwaar beveiligde kooien en een quarantaineafdeling. Natuurhulpcentrum vzw |