Overslaan en naar de inhoud gaan

3546. Zoveel patiënten kregen we dit jaar over de vloer. Dat is 500 meer dan 2013 én 300 meer dan ons vorige recordjaar 2012. 3546 dieren die op een of andere manier hulp nodig hadden en die hulp bij ons vonden. Soms ging het om een duif die uit het nest gevallen was, dan weer een Steenmarter in een lingeriewinkel, of wat dacht je van een Stinkdier in de duinen van De Panne. Voor alle soorten probeerden we ons best te doen, en soms zelfs net iets meer. Talloze transporten werden door onze vrijwilligers uitgevoerd, waarbij 1 persoon met maar liefst 138 getransporteerde dieren de kroon spant! Ook onze telefonisten en weesmoeders zaten niet stil, en in de zomer werd er vaak tot zonsondergang gevoederd. De grote meerderheid (+-3000) zijn en blijven de Europese dieren, maar het aandeel exoten is ook groter aan het worden (+-600). De resultaten zijn resultaten waar we trots op zijn, en hieronder volgt een kort overzicht.

1.      Europese vogels
Maar liefst 2567 Europese vogels werden dit jaar in het VOC Oostende opgevangen. De Zilvermeeuw (439), de Houtduif (347) en de Merel (220) vormen daarbij de top3. Deze soorten vertoeven in onze regio vaak in de nabijheid van de mens, en zijn er bijgevolg vaak slachtoffer van.

Er waren een aantal heel zeldzame of specialere soorten bij, zoals een Griel, een Grote zee-eend, een (in ons landsgedeelte) zeldzame Havik, 3 Roodkeelduikers, een Pijlstaart, een Wintertaling, een Middelste jager, een Bruine kiekendief en vele andere soorten… Een bewijs dat de wettelijk erkende opvangcentra wel degelijk nodig zijn om beschermde soorten een handje te helpen en kleine populaties te ondersteunen.

Opvallend was dat het qua zeevogels dit jaar bijzonder kalm was. Terwijl we in de eerste paar maanden van het jaar nog een aantal Zeekoeten, Alken en Futen binnenkregen, bleef het in het najaar heel stil. Behalve 1 Zeekoet in september, en een invasie van 5 Jan-van-genten op 1 dag in oktober, bleven onze zwembaden leeg. Enerzijds een goede evolutie, want de grotere controles werpen duidelijk vruchten af, maar anderzijds speelde ook het weer een belangrijke rol. Wekenlange zuidenwinden in november en december zorgen ervoor dat uitgeputte/zieke of besmeurde zeevogels niet de kans kregen aan te spoelen op het strand.

Een 150-tal zangvogels (vinken, putters, barmsijzen, sijzen,…) werden door de mensen van het ANB in beslag genomen en bij ons terug klaargestoomd voor de vrijheid!

TOP 5
1 Zilvermeeuw                     439
2 Houtduif                            347
3 Merel                                220
4 Kauw                                169
5 Wilde eend                       136
 
2.      Europese zoogdieren
De groep wilde zoogdieren is hier aan de kust traditioneel een minder grote groep dan bij de opvangcentra die in het binnenland liggen. Bij de 379 zoogdieren zien we vooral jonge dieren, zoals konijnen, hazen en egels, maar helaas werd 1/3 van de groep ook vertegenwoordigd door konijnen met myxomatose. Bijna de hele populatie konijnen in Middelkerke, Raversijde en ook centrum Oostende werd uitgeroeid.

Een aantal zoogdieren waren wel heel speciaal. Zo hadden we onze 2 nesten Eikelmuizen, waarbij alle 10 exemplaren succesvol werden grootgebracht en konden vrijgelaten worden! Een succesverhaal! Ook een Steenmarter (binnengelopen in een lingeriewinkel in Nieuwpoort) en 2 Vossen (allebei verkeersslachtoffer) werden opgevangen. En dan vergeten we bijna de zieke Gewone zeehond die we tijdelijk opvingen in afwachting van Sea Life Centre Blankenberge en de 2 Tweekleurige vleermuizen, een migrerende soort.

TOP 5
1 Egel                                          163
2 Konijn                                       112
3 Gewone dwergvleermuis           24
4 Huismuis                                    21
5 Eikelmuis                                   11
 
3.      Europese reptielen en amfibieën
Europese reptielen en amfibieën, aan de kust zijn ze niet zo talrijk. En gelukkig zien we ze dus ook niet vaak in opvang bij ons. Dit jaar vingen we o.a. een Kleine watersalamander op die opgezogen was door een stofzuiger (!), een aantal padden en kikkers die in keldergaten vielen, en ook een Europese tjitjak, die per ongeluk meereisde met een koffer uit Spanje. Die laatste zal via SOS Reptiel teruggebracht worden naar het thuisland.

5.      Gedomesticeerde dieren
De groep gedomesticeerde dieren vormt jaar na jaar ook een grotere groep van patiënten. De meeste exemplaren zijn ontsnapt, maar helaas worden heel wat dieren ook gedumpt. Af en toe komen we ook tussenbeide als dieren verwaarloosd worden, en zorgen wij voor een nieuwe thuis. Een aantal soorten kunnen ook door particulieren geadopteerd worden na betaling van een kleine bijdrage. Zo gaven we een groep van maar liefst 55 Zebravinken een nieuwe thuis, hebben we nog steeds een gedumpt Gestreept stinkdier in opvang (vermoedelijk gaat het dier in 2015 naar De Zonnegloed), en werd er een Jemen kameleon gevonden in de duinen van De Panne.

Jammer genoeg vormt ook de groep ontsnapte/gedumpte roofvogels en uilen een grotere groep, een tendens die we eerlijk gezegd verafschuwen. Deze dieren verblijven vaak lange tijd bij ons, en nemen zo een aantal verblijven in die daardoor niet meer gebruikt kunnen worden voor onze wilde patiënten. Soms worden ze snel opgehaald door de eigenaar, maar voor 3 Kerkuilen, een Sakervalk en een Oehoe blijft de eigenaar tot op heden spoorloos. Aangezien we absoluut tegenstander zijn van het houden van deze dieren in gevangenschap door particulieren (je kan ze nu eenmaal heel moeilijk op een juiste manier houden waarbij alle vrijheden ingevuld worden), willen we ze enkel afstaan aan erkende parken of dierentuinen waar ze in voldoende ruime kooien gehouden worden. Uilen zijn ook (in de meeste gevallen) nachtdieren, en zijn dus absoluut geen dieren om overdag mee te pronken!
 
TOP 5
1Stadsduif                       188
2Reisduif                         138
3Zebravink                        60
4Tam konijn                      38
5Kanarie                           24

Binnenkort kan je het volledige overzicht op onze website vinden!