Overslaan en naar de inhoud gaan

EERSTE HULP BIJ EGELS IN NOOD

Elk jaar krijgen we enkele honderden hulpbehoevende egels binnen in ons opvangcentrum. Er zijn heel wat verschillende oorzaken waarom deze dieren binnengebracht worden (jonge dieren, verkeer, ziekte, ...). Heb je een hulpbehoevende egel gevonden? Hieronder kan je informatie terugvinden over wat je moet doen.

1. EGEL OVERDAG GEVONDEN

  • Overdag? Het is abnormaal om overdag een egel te zien. Vind je overdag toch een egel, dan steek je het dier best in een doos, voorzien van de nodige luchtgaten, en breng je hem naar een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren. Sluit de doos goed af, want Egels zijn slimme dieren en uitstekende klimmers.
  • Verstoord? Ben je er echter zeker van dat het dier verstoord werd door werken in de tuin? Zet hem dan in een doos op een donkere, rustige plek en hou hem bij tot ’s avonds. Laat hem dan op dezelfde plek opnieuw vrij.
  • Jonge egel? Gaat het over een jonge egel? Vul een flesje met warm water en wikkel het in een handdoek. Plaats het in de doos bij de jonge egel maar zorg ervoor dat het flesje niet kan rollen. Warmte is heel belangrijk voor jonge zoogdieren. Breng het dier zo snel mogelijk naar een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren, waar het de gepaste voeding en zorgen krijgt.

2. ZIEKE OF GEWONDE EGEL GEVONDEN

  • Verwondingen? Verwondingen worden eenvoudiger opgemerkt, maar kunnen zich ook uiten in abnormaal gedrag zoals onrustig rondjes lopen, uitgestrekt liggen (ipv opgerold), suffigheid.
  • Parasieten? Bij egels is een mindere gezondheid vaak het gevolg van parasitaire aandoeningen. Symptomen kunnen zijn: hoesten, groene diarree, enorm veel teken of vlooien, etterige ogen of opvallende ondervoeding.

3. TE KLEINE EGEL IN HET NAJAAR (VANAF OKTOBER)

  • Weeg hem even. Egels hebben vaak meerdere worpen per jaar. De laatste jongen worden dan aan het einde van de zomer geboren en zijn in de herfst nog te klein. Vind je dus in het najaar een egel die erg klein lijkt om de winterslaap goed te doorstaan? Weeg hem even. Als hij minder weegt dan 600 gram is het best de egel binnen te brengen in een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren, waar hij verder kan aansterken tot hij dit gewicht bereikt.
  • Brits onderzoek. Uit Brits onderzoek is gebleken dat Egels van 600 gram ook tijdens de winter vrijgelaten kunnen worden. Er moet dan wel even rekening gehouden worden met het weer om ze de best mogelijke start te kunnen geven na hun vrijlating.

4. EGEL ZIT VAST IN EEN NET OF DRAAD

  • Knip de draad of net. Bij egels die vastzitten in een (metaal)draad of net knip je best een stuk van de draad of het net mee door.
  • Ervaren dierenverzorger. De draad of het net wordt achteraf best door een (ervaren) dierenverzorger verwijderd. In het belang van de egel moet het dier zo snel mogelijk binnengebracht worden in een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren.

OPGELET

Geef wilde dieren zoals egels nooit melk of brood. Het is enorm slecht voor hun darmen en ze kunnen er zelfs aan sterven. Je kunt wel steeds een ondiep schaaltje water aanbieden in de tuin.