Overslaan en naar de inhoud gaan

VLEERMUIZEN IN NOOD

Een vleermuis in huis gevonden of verzwakt op straat tegengekomen? Lees verder om te weten te komen wat te doen in deze situaties.

EEN VLEERMUIS VLIEGT BINNEN...

Wanneer een vleermuis per ongeluk in je huis binnenvliegt, kan je het dier zelf terug laten vertrekken door een raam of deur open te laten. Lukt dit niet, dan wacht je best tot de vleermuis is geland. Plaats daarna een doos over het dier, schuif een stuk karton onder de opening en ga naar buiten om het dier ’s avonds vrij te laten.

EEN VLEERMUIS WORDT OP DE GROND GEVONDEN...

Een vleermuis die je buiten op de grond vindt, kan dit dier ziek, uitgeput of gekwetst zijn. Steek de vleermuis in een doos, maar let op: een vleermuis kan door de kleinste gaatjes ontsnappen. Leg in de doos wat keukenpapier of een doek. Een vleermuis voelt zich veiliger als het zich kan verbergen. Breng het dier dan zo snel mogelijk binnen in een erkend opvangcentrum voor wilde dieren. Hou een vleermuis nooit vast met je blote handen, maar draag altijd handschoenen. De kans dat een vleermuis hondsdolheid heeft, is heel klein maar je moet steeds voorzorgen nemen.