Nestjongen | VOC Oostende

WILD DIER IN NOOD

 Breng het bij ons binnen!

9u-21u30

Bel +32 59 80 67 66

WINKEL

9u-12u30 en

13u30-17u30

Word nu lid!

Lid worden


Steun onze dieren!

Online Doneren

Vanaf 40€ fiscaal aftrekbaar.


Overschrijving naar

BE12 9791 6853 6592
BIC: ARSPBE22


Nestjongen

Jonge dieren: afblijven of niet?

Tijdens de zomermaanden worden er elk jaar heel wat jonge dieren naar het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren gebracht. Een groot deel van deze dieren wordt vaak onterecht door mensen opgepakt en meegenomen. In elk geval geldt deze belangrijke regel: probeer niet zelf het jong groot te brengen! Geef nooit of te nimmer koemelk of brood! Elk dier heeft zijn specifiek voedsel en zorgen nodig.

Help, jonge vogel!

Wat te doen als je een jonge vogel op de grond vindt?   ->  volg schema voor nestjongen (onderaan deze pagina).

Het is niet omdat je een jonge vogel hulpeloos aantreft in uw tuin, dat hij echt hulpeloos is. De meeste nestjongen vliegen te vroeg uit hun nestje en kunnen nog net niet vliegen. De ouders zijn meestal vlakbij. Jonge vogels kunnen door niemand beter grootgebracht worden dan door hun eigen ouders. Geef ze de tijd om te leren vliegen en na enkele dagen zul je zien dat ze voorgoed vertrokken zijn.

De kat is ook geen reden om jonge vogels binnen te brengen. Enkel en alleen wanneer een jong gebeten is door een kat of hond of de dreiging heel nabij is, is het noodzakelijk dat het naar een opvangcentrum wordt gebracht. Zelfs al ziet u geen verwondingen, het gevaar van een bacteriële infectie is heel hoog. De jonge vogel krijgt dan aangepaste medicatie. Probeer de katten uit de buurt te houden of enkele dagen binnen te houden.

Heb je te maken met een naakt nestjong, dan ga je best op zoek naar het nest. Het zou kunnen dat het jong per ongeluk door zijn broertjes of zusjes uit zijn nest is geduwd. Je kunt zo een jong gerust terug in het nest zetten, zijn moeder zal het niet uitstoten vermits de reukzin bij vogels bijna niet ontwikkeld is. De moeder ruikt dus niet dat er mensen aan haar jong zijn geweest. Indien je het nest niet kunt vinden, moet je het diertje naar het opvangcentrum brengen waar het in de couveuse verder wordt verzorgd.

Indien je een nestjong vindt die hulp nodig heeft, wacht dan niet te lang om het naar het VOC Oostende te brengen. Sommige vogels hebben om het halfuur eten nodig. Andere vogels raken snel onderkoeld. Een jong dier kan je warm houden door een fles op lichaamstemperatuur gewikkeld in een doek ernaast te houden.

Voor jonge zoogdieren geldt dan weer een heel ander verhaal.

Eénmaal een zoogdierenjong aangeraakt is door mensen (bvb. spelende kinderen), moét het binnengebracht worden. De moeder zal het jong verstoten, zij zal het niet meer herkennen als haar jong.

Daarom is het goed om kinderen te waarschuwen nooit een dier zomaar op te pakken, hoe lief het ook lijkt. Probeer ook nooit zelf een jonge eekhoorn, egel of wild konijn zelf groot te brengen. Dit is immers specialistenwerk.

De dieren mogen, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, absoluut geen koemelk krijgen. In het opvangcentrum krijgen ze speciale melk die naargelang het diersoort wordt aangepast.

 

Schema voor nestjongen

WILD DIER IN NOOD

 Breng het bij ons binnen!

9u-21u30

Bel +32 59 80 67 66

WINKEL

9u-12u30 en

13u30-17u30

Word nu lid!

Lid worden


Steun onze dieren!

Online Doneren

Vanaf 40€ fiscaal aftrekbaar.


Overschrijving naar

BE12 9791 6853 6592
BIC: ARSPBE22