- Home
- Dier in nood?
- Groene Winkel
- Hoe helpen?
- Vrijwilligen
- Nieuws
- Activiteiten
- International
- Over ons
- Contact
Het VOC Oostende werd in 1984, onder de vleugels van het Marien Ecologisch Centrum, in eerste instantie opgericht voor de opvang en verzorging van olieslachtoffers. Al snel bleek er nood aan een algemeen opvangcentrum voor noodlijdende wilde dieren: ook nestjongen, verkeerslachtoffers, zieke dieren … kwamen terecht in het VOC Oostende.
Naast de verzorging en rehabilitatie van wilde dieren, houden we ons bezig met het informeren en sensibiliseren over natuur en milieu.
Bekendmaking naar het grote publiek is belangrijk. Hoe meer mensen ons kennen, hoe meer hulpbehoevende dieren worden binnengebracht.
We werken ook samen met diverse wetenschappelijke projecten. Onze vogels die vrijgelaten worden, krijgen een wetenschappelijke ring om hun poot. We geven de kadavers aan diverse universiteiten en wetenschappelijke instellingen voor o.a. toxicologisch onderzoek.
We zijn het enige wettelijk door Vogelbescherming en de Vlaamse Gemeenschap erkende Opvangcentrum langs de Belgische kust.
Onze troepen
Dagdagelijks zijn er 4 tot 10 mensen in de weer om alle dieren te verzorgen en te voederen, afhankelijk van het seizoen en de drukte. Het gaat daarbij zowel om vaste medewerkers, EVS’ers (European voluntary service) en vrijwilligers. Geregeld maken ook stagiairs of alternatief gestraften deel uit van het team. Een korte voorstelling van de verschillende werkkrachten.
Vaste medewerkers
Ons vast medewerkerteam bestaat uit 6 personeelsleden.
Claude Velter is waarschijnlijk de meeste bekende van allemaal. Hij stond aan de wieg van het VOC, en hielp het groeien naar het professionele centrum dat het vandaag geworden is. Jarenlang was hij ook voorzitter van de bestuursraad. Hij is er verantwoordelijk voor de algemene coördinatie van het VOC, de infrastructuur, sponsoring en de internationale werking. Zijn onmetelijke ervaring in het coördineren van olierampen wereldwijd, zijn expertise in het rehabiliteren van olievogels, en zijn opgedane kennis tijdens het werken bij het Agentschap voor Natuur en Bos zijn erg belangrijk in de verdere ontwikkeling van het VOC.
claude.velter@vogelbescherming.be
Isabelle Allemeersch kent het centrum als geen ander en werkt al sinds 2009 in het VOC. Ze is hoofd dierenzorg en staat in voor de groene winkel. Ondertussen heeft ze ook heel wat ervaring opgebouwd in de revalidatie van zeevogels.
isabelle.allemeersch@vogelbescherming.be
Laure Desmet, master in de biologie, werkt sinds 4 november 2019 voltijds in het VOC. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de organisatie van de Europese vrijwilligers en is zij het aanspreekpunt voor de stagiairs.
laure.desmet@vogelbescherming.be
Rijn Van Maele heeft ook ons team vervoegd op 4 november 2019 en houdt zich ook bezig met de buiteninfrastructuur.
rijn.van.maele@vogelbescherming.be
Vrijwilligers
De grootste groep werkkrachten in het VOC zijn natuurlijk onze vrijwilligers. Maar liefst 150 à 200 mensen zetten zich soms dagelijks in voor het VOC en de dieren. Je hebt daarbij mensen die transporteur zijn, en soms dagelijks dieren transporteren naar het centrum. Anderzijds heb je ook vrijwilligers die zich inzetten in de dierenverzorging, in de administratie, gidsen of zich in het A-team bezighouden met allerhande technische klusjes. Kijk maar naar onze mooie buitenverblijven! Allemaal dankzij onze vrijwilligers en hun onuitputtelijke inzet!