Aan de kust kondigde de razende storm de winter aan. Voor zowel zee- als trekvogels waren het zware dagen.
Kerkuil vast in Luchtkoker
We hebben het precies al eerder meegemaakt tijdens een zware storm: het lijkt wel of vogels ergens een rustig onderkomen zoeken en door de felle wind in een smalle koker “geduwd” worden. Na een storm krijgen we zo geregeld melding van meeuwen of houtduiven, ooit zelfs eens van een zeldzame kuifaalscholver! Deze keer was het een kerkuil. De jonge vogel had tevergeefs gepoogd om de schacht te verlaten en het lawaai had daarbij de aandacht van de bewoners getrokken. Gelukkig was een ploeg snel ter plaatse en kon deze prachtige uil met wat moeite bevrijd worden. Een paar dagen er weer bovenop komen, een wetenschappelijke ring om de poot en de Veurnse Werkgroep “De Kerkuil” vond snel een geschikte plaats om hem weer vrij te laten.
Slachtoffers op zee, maar gelukkig geen olie!
Het stormweer van afgelopen woensdag- en donderdagnacht heeft helaas ook op zee veel slachtoffers gemaakt. Het is duidelijk dat de zeekoeten terug in onze kustwateren overwinteren, want van deze soort kregen we de meeste slachtoffers binnen. Allemaal waren ze totaal uitgeput. Opvallend waren ook de 7 Kleine Alken die we binnenkregen. Alhoewel Kleine Alken veel voorkomende dieren zijn in het Noorden, zien wij ze (gelukkig maar) zelden in onze opvang. Niet deze keer: op één dag kregen we maar liefst 4 kleine alken uit Brugge binnen. Met de storm duidelijk ver afgedwaald. De Kleine Alken werden onder andere via het Opvangcentrum van Beernem naar hier overgebracht. Helaas bleken ze op eentje na niet meer waterdicht. Deze Alkjes moeten dus eerst een wasbeurt krijgen voordat ze kunnen revalideren op de zwembaden.
Houtsnip-invasie
Is het de storm? De heldere nachten? De houtsnippentrek op dit moment? Wellicht een combinatie van de drie waardoor we op 2 dagen tijd maar liefst 15 houtsnippen binnen kregen die allemaal wel ergens tegen een raam waren gevlogen. Gelukkig bleven de verwondingen beperkt. De volgende dag konden we er maar liefst 6 terug lossen! De overgebleven houtsnippen worden verder behandeld. Wat niet makkelijk is. Het zijn moeilijke eters in gevangenschap en zeer stressgevoelig. Reden te meer om een houtsnip zo snel mogelijk in een opvangcentrum binnen te brengen en niet zelf te experimenteren. In ieder geval geven we ze zo snel mogelijk hun vrijheid terug.