Overslaan en naar de inhoud gaan
Deze morgen hebben wandelaars een fuut gevonden, waarvan de bek volledig verdwenen was. Waarschijnlijk aangevallen door een hond...Verschillende wandelaars keken ernaar, maar lieten het dier liggen.


(Klik op de foto om ze vergroot te zien)

Zonder deze wandelaars zou het dier een pijnlijke dood sterven: of hij wordt nog eens opnieuw aangevallen, of hij verhongert. Een nieuwe bek kunnen we niet maken. We hebben hem meteen geëuthanaseerd.

In de winter spoelen er geregeld zeevogels met olie of ziek aan op het strand. Zeevogels zoals Zeekoeten, Jan-van-genten, Noordse stormvogels of Alken zijn echte ‘zee’vogels. Ze komen in de winter pas aan land als er iets mis is. Heb je een zeevogel gezien? Probeer het dier te vangen, steek hem in een doos en breng het naar het Opvangcentrum. Een zeevogel met olie heeft na onze verzorging 65-70% kans om terug in goede conditie vrijgelaten te worden!

Hoe vang je een zeevogel?
Zet jezelf tussen het dier en de zee in. Als het dier probeert te vluchten, dan kun je hem zo de weg naar de zee blokkeren. Benader het dier langzaam. Pas als de vogel begint te lopen, begin je ook te lopen. Vang het dier met een handdoek, een doek of een jas. Let op je eigen veiligheid: hou de vogel ver van je ogen. Steek hem daarna in een kartonnen doos. Een doos heeft een wandelaar natuurlijk niet bij zich, maar je kunt een doos vragen in een tearoom of een winkel.
Hou je hond ook steeds aan de leiband, zodat voorkomen wordt dat een zeevogel wordt aangevallen.

En ... was zeker de vogel zelf niet. Het wassen van een zeevogel is specialistenwerk: alle olie moet eraf en daarna moet de detergent volledig weggespoeld worden. Het wassen is ook maar een klein onderdeel van de verzorging: we gaan uitdroging en diarree tegen, de vogels moeten de juiste voeding krijgen en waterdicht worden op een zwembad... Dit kan onmogelijk thuis gebeuren.

Indien je de vogel niet kan vangen, kan je ons steeds bellen op 059/80.67.66. Dan zoeken we een vrijwilliger die de vogel kan ophalen.