De noordwestenstorm 'Dieter' beukte dit weekend op onze kustlijn. Met zware windstoten en hoge golven werd een groot deel van onze stranden weggeveegd. Maar niet voor iedereen betekende deze storm iets negatief. Voor besmeurde zeevogels is het de kans om gered te worden, aangezien ze op onze kustlijn worden geblazen. Vanaf zaterdagmiddag tot zondagavond kregen we zo een 20-tal besmeurde zeevogels binnen, waaronder 9 Zeekoeten, 7 Alken, 1 Zwarte zee-eend, 1 Aalscholver en 1 Drieteenmeeuw. De meesten zijn besmeurd met een geur- en kleurloze substantie die aan de veren kleeft. Een staal werd genomen voor onderzoek door BMM.
Wij startten ons olieslachtofferprotocol op om deze dieren eerst te stabiliseren en pas ten vroegste na 48u te gaan wassen. De meesten zijn in een goede conditie: niet te mager, goede bloedwaardes en erg actief. Het betreft vooral volwassen dieren. Helaas kwam voor 1 Alk & 1 Zeekoet alle hulp te laat; zij waren te uitgeput. Die eerste uren zijn warmte en vochttoedieningen dé sleutels tot een succesvolle revalidatie! Wassen zou alleen maar meer stress betekenen, en dat kunnen deze dieren nog niet verdragen.
Vandaag (maandag 16/01) kunnen in de namiddag de eerste dieren al gewassen worden. Op dinsdag zouden de eerste dieren al op het zwembad kunnen.
We duimen dat we zoveel mogelijk dieren kunnen redden! De komende dagen posten we regelmatig een update om jullie op de hoogte te kunnen houden!
Maar dat is niet alles! Want we kregen dit weekend een Fuut binnen die op de Spuikom van Oostende verstrikt zat in een visdraad. Het dier kon geen kant meer uit, en beide poten waren door de draad samengebonden. Het dier zat nog op het water maar kon gevangen worden. In het VOC verwijderden we de draad, en zagen we dat er nog geen insnoeringen of wonden waren. We waren dus net op tijd! Maar het dier droeg ook een verrassing met zich mee: het was immers officieel geringd! En aangezien Futen zelden geringd worden, kon dat maar één ding betekenen: het dier moet een oude VOC- patient zijn. En jawel, na wat opzoekingswerk kwamen we uit op een Fuut die op 21 januari 2014 werd binnengebracht als olieslachtoffer uit Nieuwpoort. Op 2 februari werd het dier dan vrijgelaten op de Spuikom van Oostende. Een mooi bewijs dat de revalidatie van wilde dieren werkt! En een mooie opsteker voor ons!