Zeldzame Vale gier met vermoedelijke schotwonden gevonden in Nieuwpoort | VOC Oostende

WILD DIER IN NOOD

 Breng het bij ons binnen!

9u-21u30

Bel +32 59 80 67 66

WINKEL

9u-12u30 en

13u30-17u30

Word nu lid!

Lid worden


Steun onze dieren!

Online Doneren

Vanaf 40€ fiscaal aftrekbaar.


Overschrijving naar

BE12 9791 6853 6592
BIC: ARSPBE22


Zeldzame Vale gier met vermoedelijke schotwonden gevonden in Nieuwpoort

Donderdag 10 maart 2022

Vale gieren durven wel vaker een uitstapje doen van vele honderden kilometers om nieuwe gebieden te verkennen. De populaties in Spanje en Italië groeien gestaag en bij gunstige weersomstandigheden brengen hun zwerftochten hen soms tot boven België of Nederland. Een kick voor elke vogelliefhebber!


Enkele fietstoeristen uit Veurne zagen een grote gewonde roofvogel op een veld in Ramskapelle en belden het Opvangcentrum Vogels en wilde dieren in Oostende voor hulp. Wim Bovens, projectcoördinator van Natuurwerkgroep De Kerkuil en al jaren transporteur en actief in die regio, kon al zijn roofvogelervaring goed gebruiken om deze bovenmaatse vogel te vangen. Direct viel op dat er bloed uit een verse wonde aan de vleugel kwam; de reden dus waarom de gier amper kon vliegen.


Een half uurtje later stond in het Opvangcentrum Vogels en Wilde dieren Oostende alles in gereedheid om de vogel te onderzoeken. Een heel verse, kleine ronde in- en uitgangswonde van een projectiel door de vleugel veroorzaakte de bloeding. De pees was zichtbaar maar gelukkig niet geraakt. Een röntgenfoto bevestigde ook dat het bot niet geraakt was.


Ook in de bil werden twee gelijkaardige wondjes gevonden, maar gelukkig is daar eveneens geen andere schade. Een kleurring om de poot gaf aan dat de vogel mogelijks uit Italië afkomstig zou zijn.
Het Opvangcentrum en de Natuurwerkgroep staan perplex: heeft écht iemand geprobeerd deze zeldzame en beschermde gier neer te schieten? En zo ja, waar? Maar met deze wonden kan hij/zij nog vele tientallen kilometers verder gezweefd zijn na het schot, het kan dus ook in een buurland gebeurd zijn. En waarom? De vogel eet enkel kadavers!


De vogel is ondertussen stabiel en zal in het Opvangcentrum in alle rust en met de beste zorgen kunnen herstellen. Ondertussen wordt contact gezocht met het project dat de vogel ringde.
Wordt vervolgd!

Gewonde Vale gier vooraleer hij werd gevangen © Wim Bovens

Wonde © VOC Oostende

Vleugel Vale gier © VOC Oostende

Projectcoördinator van Natuurwerkgroep De Kerkuil Wim Bovens © VOC Oostende

Closeup poot met kleurring © VOC Oostende

Vale gier in buitenkooi © VOC Oostende

Closeup Vale gier in buitenkooi © VOC Oostende

WILD DIER IN NOOD

 Breng het bij ons binnen!

9u-21u30

Bel +32 59 80 67 66

WINKEL

9u-12u30 en

13u30-17u30

Word nu lid!

Lid worden


Steun onze dieren!

Online Doneren

Vanaf 40€ fiscaal aftrekbaar.


Overschrijving naar

BE12 9791 6853 6592
BIC: ARSPBE22